Triggerfinger – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Triggerfinger

Springvinger / tenosynovitis stenosans

Foto Springvinger / tenosynovitis stenosans

Wanneer de vinger met moeite gestrekt kan worden en vervolgens met een schokje recht schiet, spreken we van een triggerfinger. Het wordt veroorzaakt door een plaatselijk verdikte pees die door een nauw tunneltje in de hand glijdt.

Als de duim is aangedaan noemen we dit een triggerthumb of een springduim.

Beschrijving van de aandoening

De pezen die de vingers buigen liggen aan de voorzijde van de hand. Ze lopen door kleine tunneltjes die we ‘pulleys’ noemen. De pulleys zorgen ervoor dat de pees op zijn plaats blijft en dat krachten als bij een katrol doorgegeven worden.

Als er een plaatselijke verdikking (knobbel) in de buigpees ontstaat, kan het voorkomen dat de knobbel niet meer door het tunneltje past. Dit veroorzaakt met name bij het strekken van de vinger een hapering van de vinger. De buigpees wordt dan namelijk als een touwtje richting de vingertoppen getrokken, waardoor de knobbel door het tunneltje heen moet. Deze wordt in eerste instantie even tegengehouden en schiet dan in één keer toch door het tunneltje.

Het probleem ligt bijna altijd bij het tunneltje dat zich net onder het begin van de vinger bevindt. De patiënt kan echter het gevoel hebben dat de oorzaak van de klachten hoger ligt, omdat de pees de hoger gelegen vingergewrichten beweegt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een triggerfinger of springvinger wordt vaker gezien bij vrouwen. Het komt meer voor in de leeftijdscategorie 40 tot 70 jaar en bij kinderen onder de 6 jaar.

Meestal beginnen de klachten met een vervelend of pijnlijk gevoel net onder het begin van de vinger. Vervolgens wordt het normale en soepele glijden van de buigpees belemmerd wanneer men de vinger strekt of buigt. De verdikte pees die door de pulley getrokken wordt veroorzaakt pijn en geeft het typische triggerfinger effect.

Doordat de pees telkens ingeklemd komt te zitten in de pulley, raakt het gebied meer ontstoken. Dit veroorzaakt weer extra zwelling waardoor de pees nog moeilijker door de pulley kan bewegen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn aan de voorzijde van de hand, net onder het begin van de vinger.
 • De vinger hapert bij het strekken, en schiet dan in een keer door.
 • In sommige gevallen blijft de vinger in de gebogen stand staan en lukt het niet meer deze te strekken.
 • Het onderste deel van de vinger kan gezwollen aanvoelen.
 • Behandeling

  Wanneer de klachten zeer recent zijn ontstaan zal er eerst een afwachtend beleid gehandhaafd worden. Als er geen verbetering optreedt kan het toedienen van een corticosteroïden injectie (ontstekingsremmers) overwogen worden. Dit geeft in de meeste gevallen verbetering. Als ook dit geen oplossing biedt, dan kan de pulley operatief gekliefd worden zodat de pees er weer soepel langs kan bewegen.

  « Terug naar het overzicht