Subscapularis tendinopathie – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

  • Revalidatie
  • Master Manuele Therapie
  • Dry Needling
  • Rug en nekpijn specialisaties
  • Shockwave & Echografie
  • FysioFitness
  • Life Style Coaching
  • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Subscapularis tendinopathie

Subscapularis tendinitis / subscapularis tendinose / subscapularis ruptuur

Foto Subscapularis tendinitis / subscapularis tendinose / subscapularis ruptuur

De subscapularis is één van de vier rotatorcuff spieren die er gezamenlijk voor zorgen dat de bewegingen in de schouder goed verlopen zonder dat de schouderkop te ver uit de kom verplaatst. De subscapularis is de grootste en sterkste spier van de vier. Hij heeft als hoofdfunctie de bovenarm naar binnen toe te draaien. Een subscapularis tendinopathie betekent dat de pees van de spier aangedaan is.

De aandoening geeft klachten aan de voorzijde van de schouder of in de oksel.

Beschrijving van de aandoening

Bij de subscapularis tendinopathie gaat het meestal om een ontstoken subscapularispees (tendinitis) of degeneratie van de pees (tendinose). De pees bevindt zich aan op de voorkant van de schouder en hecht aan op de kop van de bovenarm. Wanneer een aangedane subscapularis zich aanspant of deze juist opgerekt wordt, kan dit tot klachten leiden omdat trekkrachten op de spier en pees inwerken. In sommige gevallen kan er een gedeeltelijke of volledige ruptuur van de subscapularispees ontstaan.

Subscapularis letsel kan leiden tot een impingement syndroom waarbij de schouderkop onder het schouderdak structuren inklemt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Klachten kunnen onder andere ontstaan door overbelasting, verkeerde belasting of degeneratie van de pees. Een volledige spier- of peesruptuur wordt alleen gezien na een ongeluk of val en komt vaker voor bij de oudere patiënt.

Klachten en verschijnselen

De patiënt klaagt over pijn aan de voorzijde van de schouder (of in de oksel) en heeft moeite met het tillen van voorwerpen voor de borst langs. Bovendien geven bewegingen waarbij de bovenarm naar binnen toe draait (endorotatie) klachten. Men heeft bijvoorbeeld moeite met de hand op de rug te manoeuvreren en vanuit deze positie de hand van de rug af te bewegen. Ook het naar buiten draaien (exorotatie) van de bovenarm kan in de eindstand pijnklachten geven omdat de spier en pees dan volledig op rek komen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een aantal fysiotherapeutische tests. Het onderscheid tussen een tendinose en tendinitis is moeilijk te maken. In een enkel geval kan er voor gekozen worden de subscapularis structuren met een echo of MRI in beeld te brengen.

Behandeling

In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een tendinose. Dit kan behandeld worden met excentrische krachtoefeningen. Wanneer het om een tendinitis gaat, kan ontstekingsremmende medicatie uitkomst bieden. In het geval van een ruptuur wordt operatieve hechting overwogen. Bij de oudere patiënt zal dit vaak niet zinvol zijn omdat de kans op een recidief van een ruptuur te groot is.

« Terug naar het overzicht