Skiduim – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Skiduim

Gamekeeper’s thumb / jachtopzienerduim / ligamentum collaterale ulnare letsel

Foto Gamekeeper’s thumb / jachtopzienerduim / ligamentum collaterale ulnare letsel

Bij de skiduim is een gewrichtsbandje van het duimgewricht beschadigd. De klachten ontstaan meestal na een ontwrichting van de duim. Dit kan onder andere gebeuren door een val of wanneer de duim tijdens het sporten door een aanvliegende bal naar buiten toe klapt.

De skiduim is het meest voorkomende armletsel bij skiërs. De naam is enigszins verwarrend omdat de klachten ook kunnen ontstaan bij andere sporten en werkzaamheden. Specialisten spreken daarom liever van een ‘ligamentum collaterale ulnare letsel’.

Beschrijving van de aandoening

Het duimgewricht dat is aangedaan wordt het MCP-I gewricht genoemd. Dit is het gewricht waar de duim vanaf de hand zijn oorsprong vindt. Het MCP-I gewricht wordt van alle kanten ondersteund door kapsel en banden. Deze structuren geven de duim stevigheid en voorkomen dat er verkeerde bewegingen in het gewricht op kunnen treden. Het gewrichtsbandje dat zich aan de binnenzijde van de duim bevindt noemen we het ‘ligamentum collaterale ulnare’ van het MCP-I gewricht. Bij de skiduim is juist dit gewrichtsbandje beschadigd.

Het ligamentum collaterale ulnare kan verrekken of scheuren wanneer de duim door een grote naar buiten gerichte kracht getroffen wordt. Als hierdoor het gewrichtsbandje helemaal doorscheurt spreken we van een ‘ruptuur’. De duim kan dan op een ongebruikelijke manier naar buiten toe bewegen omdat het ligamentum collaterale ulnare deze beweging niet meer blokkeert.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een klassieke oorzaak van de skiduim is een val tijdens het skiën waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Bij hockeyers kan hetzelfde gebeuren door een val met de hockeystick in de hand. Een andere oorzaak kan zijn wanneer de uitgestrekte duim tijdens het sporten door een bal geraakt wordt en hierdoor te ver naar buiten toe ‘knikt’.

De klachten kunnen ook niet door een trauma (ongeluk of val) ontstaan. Werkzaamheden waarbij het ligamentum collaterale ulnare veelvuldig op rek wordt gebracht, kunnen het gewrichtsbandje ook beschadigen. Dit is de reden waarom het letsel ook wel ‘jachtopzienerduim’ genoemd wordt; Vroeger moesten jagers met een korte duimbeweging de nek van een vogel of konijn omdraaien. Door deze repeterende beweging treedt er een beschadiging op van het ligamentum collaterale ulnare.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn aan de binnenkant van de duim ter hoogte van het MCP-I gewricht (zie afbeelding).
 • Druk op de binnenzijde van het duimgewricht is pijnlijk.
 • Pijn bij duimbewegingen of bij het los en vastdraaien van een pot of deurknop.
 • Zwelling van het MCP-I gewricht (vooral na een trauma).
 • Gevoel van instabiliteit van het duimgewricht.
 • Wanneer het ligamentum collaterale ulnare volledig doorgescheurd is, kan de duim ongebruikelijk ver naar buiten toe bewegen.
 • Behandeling

  Als het ligamentum collaterale ulnare slechts gedeeltelijk beschadigd is, zal het zichzelf waarschijnlijk herstellen. Mocht dit niet het geval zijn dan zijn er afhankelijk van de ernst van het letsel een aantal behandelmogelijkheden:

 • Fysiotherapie of handtherapie.
 • Immobilisatie middels een spalk of gips gedurende 3-4 weken.
 • Operatief herstel van een volledig doorgescheurd ligamentum collaterale ulnare.
 • « Terug naar het overzicht