Schouderinstabiliteit – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

  • Revalidatie
  • Master Manuele Therapie
  • Dry Needling
  • Rug en nekpijn specialisaties
  • Shockwave & Echografie
  • FysioFitness
  • Life Style Coaching
  • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Schouderinstabiliteit

Foto

Schouderinstabiliteit houdt in dat de structuren in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier in de kom te fixeren. Vooral bij eindstandige bewegingen dreigt de kop dan uit de kom te schieten, wat flinke klachten met zich mee kan brengen.

Mensen met hypermobiliteit en sporters die een bovenhandse sport beoefenen lopen een vergroot risico op instabiliteitsklachten van de schouder.

Beschrijving van de aandoening

De schouder is een zeer beweeglijk gewricht. De kop van de bovenarm is erg groot vergeleken met het kleine kommetje waar deze tegenaan zit. Hierdoor is het van groot belang dat de omliggende weefsels de kop goed in de kom fixeren. Als dit niet lukt lopen we het risico dat de kop uit de kom dreigt te schieten.

De bovenarm zit met kapsels en banden aan de kom van het schouderblad vast. Ze zorgen samen voor de passieve stabiliteit. Ook het labrum draagt hier aan bij. Dit is de kraakbenige ring die zich op de rand van de kom bevindt.

De rotatorcuff spieren spelen een belangrijke rol bij de actieve stabilieit van de schouder. Ze verzorgen een goede fixatie van de kop van de bovenarm in de schouderkom. Slecht functionerende rotatorcuff spieren laten te veel beweging toe in het gewricht waardoor de kop gemakkelijker uit de kom kan treden.

Het gevolg van slecht functionerende rotatorcuff spieren is dat het gewrichtskapsel, de banden en het labrum de klappen in de eindstandige bewegingen op moeten vangen. Wanneer dit te krachtig of te vaak gebeurt kunnen deze weefsels beschadigen.

Oorzaak en ontstaanswijze

Schouderinstabiliteit kan geleidelijk ontstaan of in één keer door een ongeluk of val.

Wanneer de klachten geleidelijk ontstaan is de oorzaak vaak te vinden bij een sport of activiteit waarbij veel bovenhandse (explosieve) bewegingen worden gemaakt. Bovenhandse werpers, tennissers, volleyballers en zwemmers kunnen door frequente eindstandige bewegingen de kapsels en banden van de schouder aantasten.

Bij een traumatische oorzaak van de klachten treedt er een (sub)luxatie van de schouder op door een ongeluk of val. De schouder schiet dan gedeeltelijk of geheel uit de kom. We kennen dit als de acute schouderluxatie. Door de luxatie kunnen kapsels, banden en het labrum beschadigen.

Klachten en verschijnselen

Kenmerkend voor instabiliteit van de schouder is pijn bij het heffen en naar buiten draaien van de bovenarm. De patiënt ervaart een gevoel van instabiliteit in het schoudergewricht, met name bij eindstandige bewegingen.

Behandeling

Het trainen van de rotator cuff spieren heeft in veel gevallen een gunstig effect op de stabiliteit van het schoudergewricht.

« Terug naar het overzicht