Scaphoid fractuur – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Scaphoid fractuur

Naviculare fractuur / breuk van het scheepsbotje

Foto Naviculare fractuur / breuk van het scheepsbotje

De scaphoid fractuur is de meest voorkomende fractuur van het polsgewricht. Het betreft een breuk (fractuur) van het handwortelbeentje dat zich aan de duimzijde van de pols bevindt.

Het scaphoid wordt ook wel het ‘scheepsbotje’ genoemd.

Beschrijving van de aandoening

De hand en de onderarm worden in de pols verbonden door een aantal handwortelbeentjes. Dit zijn kleine botjes die ervoor zorgen dat de pols soepel kan bewegen. Een belangrijk handwortelbeentje dat zich aan de duimzijde bevindt is het ‘os scaphoid’ (ook wel ‘os scaphoideum’ of ‘os naviculare’ genoemd).

Het scaphoid is redelijk gemakkelijk te lokaliseren bij de eigen hand. Wanneer de duim naar buiten toe bewogen wordt, ontstaat er een soort driehoek-vormig kuiltje tussen twee pezen aan de duimzijde van de hand. Dit noemt men de ‘anatomische snuifdoos’. Direct hieronder ligt het scaphoid. Wanneer de pols of hand gezwollen is kan de anatomische snuifdoos hierdoor minder duidelijk zichtbaar zijn.

Bij een scaphoid fractuur is het botje gebroken. Genezing van de breuk verloopt meestal traag en kan verschillend bijkomend letsel tot gevolg hebben. Zo is er een verhoogt risico op avasculaire botnecrose. Hierbij sterft het botje af als gevolg van een verminderde doorbloeding.

Oorzaak en ontstaanswijze

De breuk ontstaat meestal bij een val op de uitgestrekte hand met een overstrekte pols. Het wordt veel gezien bij mensen die skaten, skeeleren, skateboarden, snowboarden of een contactsport beoefenen.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn in de ‘anatomische snuifdoos’ aan de duimzijde van de hand/pols.
 • Zwelling.
 • Bewegingen van de duim zijn pijnlijk.
 • Druk vanuit de duim richting de pols kan de klachten provoceren (asdrukpijn).
 • De bewegingen van de pols zijn beperkt.
 • Diagnose

  De fractuur is niet altijd duidelijk te zien op röntgenfoto’s. Hierdoor wordt de breuk vaak over het hoofd gezien. Het is echter wel belangrijk dat de breuk snel herkend wordt om bijkomend letsel op de lange termijn te voorkomen.

  Behandeling

  Bij een sterke verdenking van een fractuur of een bevestiging hiervan middels een röntgenfoto, wordt er gekozen voor onderarmgips. Soms kan een operatieve ingreep nodig zijn om het gebroken scaphoid vast te zetten of te repositioneren.

  « Terug naar het overzicht