Roeierspols – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Roeierspols

Intersection syndrome / oarsman’s wrist

Foto Intersection syndrome / oarsman's wrist

De roeierspols is een pijnlijke ontsteking in de onderarm die veroorzaakt wordt door de wrijving die ontstaat op de plek waar vier onderarmspieren elkaar kruisen. De klachten worden veel gezien bij roeiers. Ook mensen die frequent en met veel kracht de pols buigen en strekken, lopen een verhoogd risico.

Het klachtenbeeld van de roeierspols heeft erg veel weg van de ziekte van De Quervain. Beide aandoeningen liggen wat betreft de pijnlocatie vlak bij elkaar en zijn niet gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.

Beschrijving van de aandoening

Ongeveer vier tot zes centimeter boven het polsgewricht richting de elleboog kruisen twee strekspieren van de pols met twee strekspieren van de duim. De pezen van deze spieren liggen hier vlak over elkaar heen. Om elke pees heen zit een soort van glibberig omhulsel dat er voor zorgt dat de pezen gemakkelijk over elkaar heen glijden. Bij de roeierspols is vermoedelijk dit omhulsel – ook wel de ‘peesschede’ genoemd – ontstoken.

De spieren die elkaar kruisen zijn de extensor carpi radialis longus, de extensor carpi radialis brevis, de extensor pollicis brevis en de abductor pollicis longus (zie afbeelding).

Oorzaak en ontstaanswijze

Het veelvuldig krachtig strekken en buigen van de pols wordt als een van de oorzaken gezien. Hierdoor hebben mensen die roeien, gewichtheffen, turnen of een racketsport beoefenen een verhoogde kans op het ontwikkelen van een roeierspols.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn aan de bovenzijde van de pols of onderarm, enkele centimeters boven het polsgewricht aan de duimzijde.
 • De pijn kan bij verschillende bewegingen van de pols en hand gevoeld worden. Bijvoorbeeld bij het buigen, strekken en het vastgrijpen van voorwerpen.
 • Soms is er een lichte zwelling of verdikking aan de bovenzijde van de onderarm.
 • Tijdens het strekken en buigen van de pols kan er een krakend of knisperend gevoel ter hoogte van de kruising van de pezen aanwezig zijn.
 • Behandeling

  Het achterhalen van de oorzaak en het voorkomen van overbelasting zijn de eerste stappen die genomen dienen te worden. Relatieve rust zal de klachten in de meeste gevallen verhelpen. Indien de klachten niet over gaan zijn er een aantal mogelijkheden:

 • Immobilisatie van de pols en duim met een spalk of gips.
 • Corticosteroïden injectie in de peesschede.
 • In uitzonderlijke gevallen kan het ontstekingsweefsel operatief verwijderd worden. Dit is zelden nodig.
 • « Terug naar het overzicht