Radiaal tunnel syndroom – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Radiaal tunnel syndroom

Posterior interosseous syndroom (PIN)

Foto Posterior interosseous syndroom (PIN)

Bij het radiaal tunnel syndroom is er sprake van een zenuwbeknelling in de onderarm. De aandoening wordt ook wel posterior interosseous syndroom (PIN) genoemd.

Het radiaal tunnel syndroom komt minder vaak voor dan de vaker gediagnosticeerde tennisarm. Beide aandoeningen hebben overeenkomstige klachten en kunnen daarom soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Beschrijving van de aandoening

Bij het radiale tunnel syndroom raakt de nervus radialis bekneld. Dit is de zenuw aan de strekzijde van de onderarm. De beknelling bevindt zich tussen een aantal spieren en/of banden in de onderarm. Deze vormen een soort tunnel in de buurt van de buitenzijde van de elleboog. We noemen de ruimte waar de zenuw doorheen loopt de radiale tunnel.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten ontstaan meestal bij mensen die veelvuldig de onderarm draaien (pronatie en supinatie). Bijvoorbeeld bij het schroeven draaien of een deksel van een pot draaien. Door deze overbelasting zwellen de spieren op en worden ze hard en pijnlijk. Hierdoor kan de zenuw die daar loopt geprikkeld raken. In de tunnel kan de zenuw op verschillenden plaatsen bekneld raken.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn aan de boven-buitenzijde van de onderarm.
 • Krachtverlies in de onderarm en hand.
 • De klachten nemen toe bij activiteiten waarbij de onderarm naar buiten draait tegen weerstand. Bijvoorbeeld bij het schroeven draaien of een deksel van een pot draaien.
 • Er kan een verhoogde spierspanning waarneembaar zijn in de spieren die zich net onder de elleboog bevinden.
 • Meestal zijn er geen tintelingen voelbaar. Wanneer de beknelling hogerop in de arm of nek zit is het mogelijk dat er tintelingen aan de bovenzijde van de hand gevoeld worden.
 • Diagnose

  Bij het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar de plek waar de meeste pijn zich bevindt. In het geval van het radiaal tunnel syndroom zit deze lager op de onderarm dan bij een tenniselleboog. Daarnaast kunnen de klachten opgewekt worden door de handpalm tegen weerstand omhoog te draaien vanuit een gebogen elleboogstand. Ook het strekken van de middelvinger en zenuwrektesten voor de nervus radialis zullen de klachten waarschijnlijk opwekken.

  Eventueel kan er een elektromyografie (EMG) gedaan worden om de geleidingssnelheid van de zenuw te meten. Wanneer deze duidelijk trager is dan aan de andere arm is de conclusie duidelijk; de zenuw geeft zijn signalen niet goed door en zit dus ergens bekneld of is beschadigd.

  Behandeling

  Het belangrijkste is om de arm wat rust te geven en de spieren van de onderarm tot ontspanning te brengen om zodoende de druk van de zenuw af te halen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van massage, dry needling en stretching gebeuren. Wanneer deze adviezen en therapieën niet het gewenste resultaat hebben kan de zenuw operatief vrij gelegd worden.

  « Terug naar het overzicht