Proximaal biceps letsel – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

  • Revalidatie
  • Master Manuele Therapie
  • Dry Needling
  • Rug en nekpijn specialisaties
  • Shockwave & Echografie
  • FysioFitness
  • Life Style Coaching
  • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Proximaal biceps letsel

Biceps tendinitis / biceps tendinose / biceps subluxatie / biceps ruptuur

Foto Biceps tendinitis / biceps tendinose / biceps subluxatie / biceps ruptuur

De biceps is de grote spier in de bovenarm die als hoofdfunctie heeft de elleboog te buigen. Hij loopt vanuit de onderarm over voorkant van de bovenarm tot in de schouder. Bicepsklachten voelt men vaak aan de voorkant van de schouder en de bovenarm.

Wanneer de aandoening meer naar beneden gelegen is richting de elleboog, dan spreken we over een distaal biceps letsel.

Beschrijving van de aandoening

Bij een bicepstendinitis is de pees van de biceps ontstoken. Een tendinose betekent dat de pees mindere kwaliteit krijgt (degeneratie). Dit ontstaat door ouderdom of inactiviteit.

De lange kop van de bicepspees loopt aan de voorkant van de schouder door een soort van gleuf in het bot van de bovenarm. We noemen deze gleuf de ‘sulcus intertubercularis’. Om de pees goed in de gleuf te houden zit er weefsel overheen gespannen dat samen met de sulcus intertubercularis een tunneltje vormt. Wanneer dit zogenoemde ‘ligament transversum humeri’ scheurt, kan de biceps uit de gleuf treden en klachten veroorzaken. We spreken dan van een (sub)luxatie van de bicepspees.

Bij een ruptuur scheurt in de meeste gevallen de lange kop van de bicepspees. De kans op een ruptuur neemt toe naarmate er meer degeneratie van de pees optreedt.

Klachten en verschijnselen

Pijn aan de voorkant van de schouder die erger wordt bij bewegingen boven schouderhoogte of het optillen van zware voorwerpen. De klachten zijn soms te provoceren door aan de voorkant van de schouder op de bicepspees te drukken ter hoogte van de sulcus intertubercularis (zie afbeelding).

Een subluxatie geeft mogelijk bovengenoemde klachten met als bijkomstigheid dat de patiënt met enige regelmaat iets voelt verspringen aan de voorkant van de schouder. De pees van de lange kop van de biceps treedt dan tijdens een beweging buiten de sulcus intertubercularis. Dit geeft een knappend geluid of gevoel.

Bij een ruptuur scheurt de lange kop van de bicepspees. De patiënt voelt duidelijk iets knappen in de schouder op een moment dat er kracht op de pees komt te staan. Dit kan gebeuren bij het sporten of tijdens het optillen van een zwaar voorwerp. Er ontstaat een opvallende bobbel aan de voor-buitenzijde van de bovenarm. Dit is de lange kop van de spierbuik van de biceps die gedeeltelijk los komt te liggen te liggen.

« Terug naar het overzicht