Popliteus tendinitis – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Popliteus tendinitis

Heuvelknie

Foto Heuvelknie

Bij een popliteus tendinitis is de pees van de spier die we ‘popliteus’ noemen ontstoken. Deze spier ligt in de knieholte en kan onder andere pijn en klachten geven tijdens het hardlopen. Omdat heuvelafwaarts hardlopen de klachten provoceert wordt de aandoening ook wel ‘heuvelknie’ genoemd.

De popliteus heeft als functie het onderbeen naar binnen te draaien en de buiging van de knie te begeleiden. Daarnaast zorgt de spier ook voor stabiliteit in zijwaartse richting van de knie, ondersteunt hij de functie van de achterste kruisband en trekt hij de meniscus naar achteren wanneer de knie gebogen wordt.

Beschrijving van de aandoening

De popliteus is een korte spier die vergeleken met omringende andere spieren relatief schuin verloopt. Hij ontspringt vanaf het bovenbeen aan de buitenzijde van de knie en loopt schuin omlaag naar de binnenzijde van de knie waar hij aanhecht op het scheenbeen.

De pees van de popliteus raakt meestal geblesseerd door overbelasting. Omdat de popliteus met name meehelpt bij het starten van een kniebuiging, werkt deze spier samen met de hamstring en is zijn functie tegengesteld aan de spiergroep die zich aan de voorzijde van het bovenbeen bevindt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Popliteus tendinitis kan een aantal oorzaken hebben. De klachten kunnen ontstaan bij het overmatig naar binnen kantelen van de voeten (pronatie), bij het heuvelafwaarts rennen of door steeds aan dezelfde kant van bol wegdek te lopen. Ook een vergrote draaiing in de knie en zwakte van de quadriceps-spier of hamstrings kan de klachten veroorzaken. Hierdoor raakt de pees van de popliteus mogelijk overbelast en ontstoken.

Omdat de popliteus bijdraagt aan de kniebuiging, kan deze spier overbelast raken als de hamstring verzwakt is. De hamstring zorgt naast kniebuiging ook voor de controle van het onderbeen tijdens de standfase van het lopen. Dit betekent dat als de hamstring verzwakt is of niet juist wordt aangestuurd, de popliteus deze functie gaat overnemen en overbelasting kan ontstaan.

Klachten en verschijnselen

De pijn bevindt zich in de knieholte en aan de buitenkant van de knie. De klachten treden met name op tijdens het (heuvelafwaarts) hardlopen.

Doordat de popliteus ontstoken en pijnlijk wordt, ontstaat er ook een verdikking. Dit kan gevoeld worden als een beknellend gevoel in de knieholte. Voornamelijk bij het volledig buigen van de knie. Tijdens het volledig strekken van de knie kan er ook pijn of een blokkerend gevoel aanwezig zijn.

 • Pijn in de knieholte en/of buitenzijde van de knie.
 • Pijn bij (heuvelafwaarts) (hard)lopen.
 • Beperking bij het buigen van de knie.
 • Beperking van de strekking van de knie.
 • Gevoel van verdikking in de knieholte.
 • Diagnose

  De arts of fysiotherapeut zal door middel van een lichamelijk onderzoek testen of de klachten van de popliteus afkomstig zijn. Daarnaast zal gevraagd worden naar het ontstaan van de klachten. Dit kan een duidelijke aanwijzing zijn om wat voor blessure het gaat. Een echografie kan de diagnose eventueel ondersteunen.

  De popliteus ondersteunt de hamstring, bij het lichamelijk onderzoek wordt daarom gekeken naar het gehele been. Ook kan er een loopanalyse gemaakt worden om te kijken of er sprake is van doorgezakte voeten tijdens het lopen. Men kan ook zien wat de knie doet als er tijdens het lopen stabiliteit gevraagd wordt. Overmatig roteren van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen kan de popliteus overbelasten.

  Behandeling

  De behandeling zal in eerste instantie bestaan uit relatieve rust, wat inhoudt dat de bewegingen die pijn veroorzaken gemeden dienen te worden. Dit wordt gecombineerd met oefeningen om de juiste spieren in en rondom de knieholte te versterken.

  Ook de spieren van de onderrug, heupen en voeten worden getraind om zoveel mogelijk stabiliteit aan de knie te geven. Daarnaast kan een verharde popliteus gemasseerd worden om hem te helpen ontspannen en kunnen rekoefeningen en mobilisaties van het kniegewricht helpen.

  Als tijdens het onderzoek is gebleken dat de stand van de voet een oorzaak kan zijn, kan ook een zooltje geadviseerd worden. Dit wordt dan vaak in samenspraak met een podotherapeut gedaan.

  « Terug naar het overzicht