Hoffitis – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Hoffitis

Irritatie van het vetlichaam van Hoffa

Foto Irritatie van het vetlichaam van HoffaFoto Irritatie van het vetlichaam van Hoffa

Hoffitis is de benaming voor een zwelling en/of irritatie van het vetlichaam van Hoffa. Dit vetlichaam bevindt zich aan de voorzijde van de knie, achter de kniepees die naar het onderbeen toe loopt.

Kenmerkende klachten van een hoffitis zijn een plaatselijke zwelling en pijn onder de knieschijf. De aandoening kan zowel acuut als over een langere periode ontstaan.

Beschrijving van de aandoening

Het vetlichaam van Hoffa is vernoemd naar de ontdekker van deze kniestructuur. Het gaat hier om een vetophoping die de ruimte achter de kniepees vult. Dit vetlichaam helpt bij voeding en smering van het kniegewricht en bevat cellen die van belang zijn bij ontstekingsprocessen van de knie. Het wordt aangenomen dat het ook dienst doet als schokbreker van de knie.

Dit vetlichaam kan problemen geven als het ingeklemd raakt tussen de botstukken tijdens het strekken van de knie. Het vetlichaam raakt dan geïrriteerd en gezwollen. Dit laatste is te zien aan bobbels aan beide zijden van de kniepees. Op dat moment spreken we van een hoffitis.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een hoffitis kan acuut ontstaan door bijvoorbeeld een val of als gevolg van een ander knieprobleem. Maar ook een meer geleidelijk ontstaan van de klachten is mogelijk. In het laatste geval is er sprake van een chronische (langdurige) irritatie die op enig moment (meer) klachten geeft.

Mensen die hun knie veelvuldig overstrekken, lopen een groter risico op het krijgen van deze aandoening. Dit komt omdat het vetlichaam dan minder ruimte heeft en ingeklemd kan raken. Bij mensen die regelmatig hardlopen of veel wandelen, komt hoffitis relatief vaak voor en dan vooral in combinatie met platvoeten.

Klachten en verschijnselen

Een hoffitis gaat gepaard met de volgende symptomen:

 • Pijn aan de voorzijde van de knie.
 • Zichtbare plaatselijke zwelling aan beide zijden van de kniepees (bobbel of verdikking).
 • Toenemende klachten bij het (over)strekken van de knie of bij hurken.
 • Diagnose

  De diagnose hoffitis wordt meestal gesteld door een (huis)arts of fysiotherapeut. Naar aanleiding van de klachten en de ontstaanswijze, zal een lichamelijk onderzoek volgen. Hierbij wordt gekeken naar zwellingen ter hoogte van de kniepees. Met een speciale test, waarbij het vetlichaam van Hoffa onder druk wordt gezet, wordt gevraagd naar herkenbare pijn.

  In het geval van acuut ontstane klachten, moet ook een ander knieprobleem als mogelijke oorzaak worden uitgesloten. Dit kan eventueel door het doen van aanvullende onderzoek als een MRI. Hierop is ook het vetlichaam zichtbaar.

  Behandeling

  Omdat het vetlichaam van Hoffa goed doorbloed is, herstelt een hoffitis over het algemeen goed. Belangrijk is om erachter te komen waardoor de klachten zijn ontstaan en welke factoren deze klachten in stand houden. Het nemen van voldoende rust en voorkomen van overstrekking van de knie, is in de meeste gevallen voldoende.

  Het kan nuttig zijn om het looppatroon eens goed te bekijken. Het eventueel aanmeten van inlegzolen of een hakverhoging, om overstrekking van de knie te voorkomen, kan helpen.

  Wanneer een hoffitis het gevolg is van een ander onderliggend knieprobleem, dan dient dit eerst opgelost te worden. Een hoffitis verdwijnt hiermee dan ook vaak vanzelf.

  In sommige gevallen geneest de hoffitis niet. In dat geval kan het deel van het vetlichaam dat klachten geeft, operatief verwijderd worden.

  « Terug naar het overzicht