Hallux valgus – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Hallux valgus

Standafwijking van de grote teen

Foto Standafwijking van de grote teenFoto Standafwijking van de grote teenFoto Standafwijking van de grote teen

Een hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening. Er is een standafwijking van de grote teen. Naast het feit dat dit lastig en pijnlijk kan zijn, vinden sommige patiënten het ook geen mooi gezicht.

Naar schatting heeft ongeveer 33% van alle volwassenen enige mate van een hallux valgus standafwijking. Het wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen.

Beschrijving van de aandoening

Bij een hallux valgus is er sprake van een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen. Het middenvoetsbeentje dat zich net vóór de grote teen bevindt, staat juist de andere kant op (naar buiten toe) gedraaid. Hierdoor ontstaat er een knobbel aan de buitenkant van de grote teen. Dit noemen we een ‘bunion’.

Oorzaak en ontstaanswijze

Het is niet helemaal duidelijk hoe een hallux valgus precies ontstaat. Het kan het gevolg zijn van aangeboren afwijkingen in de voet, hypermobiliteit van de gewrichten en het overmatig naar binnen zakken van de voet. Strakke, nauwe schoenen of schoenen met hoge hakken lijken de kans op het ontwikkelen van een halux valgus te vergroten.

In sommige families wordt het vaker gezien. Daarnaast komt een hallux valgus relatief vaker voor bij ziektes die gepaard gaan met ontstekingen van gewrichten zoals reumatoïde artritis.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn of moeite met lopen.
 • De pijn zit meestal aan de zijkant van de grote teen.
 • De grote teen staat naar binnen toe gebogen (naar de tenen toe).
 • Er zit een pijnlijke knobbel aan het begin van de grote teen die wat naar buiten toe uitsteekt (bunion). Deze kan ontstoken zijn, gaan zwellen en rood worden.
 • Sommige patiënten kunnen moeilijk passende schoenen vinden.
 • Smalle puntschoenen of schoenen met hoge hakken verergeren de pijn.
 • Behandeling

  De behandeling is meestal conservatief. Dit betekent dat de patiënt het advies krijgt wijder schoeisel te dragen met lage haken. Door middel van oefeningen voor de voet wordt de beweeglijkheid van het gewricht behouden. Met steunzolen of een nachtspalk kan de scheefstand tegengegaan worden.

  Wanneer er ernstige pijn of hinder bestaat, kan een operatieve ingreep overwogen worden. Er worden verschillende technieken toegepast die over het algemeen goede resultaten opleveren.

  « Terug naar het overzicht