Ganglion van de pols – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Ganglion van de pols

Slijmcyste van de pols / mucoïd cyste

Foto Slijmcyste van de pols / mucoïd cysteFoto Slijmcyste van de pols / mucoïd cyste

Een ganglion is een goedaardige lokale zwelling in de hand of pols. Het gaat hierbij om een holte die gevuld is met geleiachtige vloeistof. Een ganglion wordt ook wel een cyste genoemd.

Over het algemeen brengt een ganglion weinig tot geen functionele problemen met zich mee. In meer uitzonderlijke gevallen kan een ganglion pijnklachten geven of de beweeglijkheid van een gewricht beperken.

Beschrijving van de aandoening

Een ganglion is een aandoening die vaak voorkomt in de hand of pols. Het gaat hierbij om een lokale zwelling die in grootte kan variëren en soms ook spontaan kan verdwijnen. Via een verbinding, ook wel steeltje genoemd, met nabijgelegen gewrichten of peesschedes loopt het vocht in het ganglion. Dit vocht heeft een stroperige structuur.

Meestal wordt een ganglion gezien aan de bovenzijde van de pols. In zeldzamer gevallen bevindt deze zich aan de onderkant van de pols of in de vingers. Wanneer het ganglion zich rond het eindgewrichtje van één van de vingers bevindt, dan spreken we over een mucoïd cyste.

Bij vrouwen komt een ganglion vaker voor dan bij mannen. Ongeveer 70% van de mensen met een ganglion is vrouw.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een exacte oorzaak voor het ontstaan van een ganglion is nog niet bekend. Vaak wordt aangenomen dat een lokale irritatie een belangrijke factor speelt in het ontstaan hiervan. Zo’n irriterende factor kan een overbelasting zijn of een lokale aandoening van een gewricht of peesschede. Denk hierbij aan artrose, slappe gewrichtsbanden of ontstekingen.

In ongeveer 10% van de gevallen is er een voorafgaand trauma (ongeluk of val) geweest, maar in de meeste gevallen is er dus géén duidelijke oorzaak.

Klachten en verschijnselen

In de meeste gevallen zal een ganglion, buiten een eventueel cosmetisch probleem, geen klachten geven. Wanneer deze op een vervelende plaats zit, of ontstaan is op basis van een onderliggend pols- of handprobleem, kan ze wel problemen geven. Hierbij valt te denken aan:

 • Lokale zwelling die in grootte varieert.
 • Lokale (druk)pijn.
 • Pijn tijdens bewegen.
 • Bewegingsbeperking van de pols of vinger.
 • Diagnose

  Een arts of fysiotherapeut zal een aantal vragen stellen over de klachten. Op die manier krijgt hij een idee over wat er aan de hand kan zijn. Daarna zal tijdens een lichamelijk onderzoek gekeken worden naar de bewegingen van de hand en pols en is de behandelaar ook alert op een lokale zwelling. Dit is over het algemeen een klein, stevig bultje dat meer zichtbaar wordt bij bepaalde bewegingen.

  Bij twijfel kan een echo, röntgenfoto of MRI gemaakt worden om de diagnose te bevestigen en eventuele andere (onderliggende) aandoeningen uit te sluiten.

  Behandeling

  Wanneer een ganglion geen klachten geeft zal deze ook niet behandeld worden. Het is dan voldoende om de patiënt gerust te stellen. Wanneer er wel klachten ontstaan dan kan in eerste instantie het ganglion leeggezogen worden. Dit gebeurt met een naald die in de zwelling gestoken wordt. Hierna kan eventueel ook nog een ontstekingsremmend middel ingespoten worden. Nadeel hiervan is dat het ganglion zich vaak weer (snel) vult en de klachten dus terugkeren.

  Wanneer een ganglion blijft terugkeren of klachten blijft geven, dan kan een operatie uitkomst bieden. Hierbij wordt het ganglion in zijn geheel verwijderd. Bij de operatie wordt ook het ‘steeltje’ weggenomen waardoor het ganglion zich niet meer met vocht kan vullen. Indien er sprake is van een onderliggende aandoening, dan dient deze ook aangepakt te worden. Helaas bestaat ook hierna nog steeds de kans dat het ganglion terugkeert.

  Na de operatie is de hand na 1 á 2 weken weer normaal te gebruiken.

  « Terug naar het overzicht