Extensor carpi ulnaris tendinopathie – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Extensor carpi ulnaris tendinopathie

Extensor carpi ulnaris tendinitis / peesontsteking

Foto Extensor carpi ulnaris tendinitis / peesontsteking

Bij een extensor carpi ulnaris tendinopathie is de pees van de spier die ‘extensor carpi ulnaris’ heet, aangedaan. Vaak betreft het een ontsteking van de pees door overbelasting. De klachten bevinden zich aan de bovenzijde van de pols, aan de kant waar de pink zit.

De pees van de extensor carpi ulnaris loopt langs de harde knobbel die zich aan de boven- en pinkzijde van de pols bevindt (de processus styloïdeus ulnae genoemd). Dit is de plek waar de pijn over het algemeen gevoeld wordt.

Beschrijving van de aandoening

De extensor carpi ulnaris pees zorgt ervoor dat de pols kan strekken en tegelijkertijd naar de pinkzijde gebogen kan worden. Daarnaast is deze pees ook belangrijk voor de stabiliteit in het polsgewricht. De pees loopt door een tunnel van bindweefsel. Door deze tunnel wordt de pees goed op zijn plek gehouden.

De onderarm heeft onder andere de mogelijkheid om de handpalm naar boven te draaien. Deze beweging noemen we ook wel supinatie. Bij de supinatie beweging van de pols kan de pees klem komen te zitten. Dit gebeurt over het algemeen in combinatie met het buigen van de pols en het zijwaarts naar de pinkzijde toe bewegen.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten ontstaan geleidelijk, meestal door overbelasting. Een extensor carpi ulnaris tendinopathie wordt vaker gezien bij tennissers (racketsporters), honkballers, golfers en roeiers. De kans op deze blessure wordt vergroot wanneer de patiënt niet voldoende kracht of beweeglijkheid van de pols heeft. Of wanneer de techniek of het materiaal niet in orde is.

Bij racketsporten worden kracht en beweging regelmatig uit de pols gehaald. Hiermee neemt het risico op een overbelasting toe. Daarnaast bestaan de bewegingen bij een sport als tennis onder andere uit het naar boven draaien van de handpalm. Dit kan inklemming van de pees veroorzaken.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn aan de boven- en pinkzijde van de pols.
 • Soms is er sprake van lokale zwelling (van de pees).
 • Pijn bij het strekken (extensie) van de pols tegen weerstand, met name als de pols tegelijkertijd naar de pinkzijde toe gebogen is (ulnaire deviatie).
 • Mogelijk is de pees gevoelig als erop gedrukt wordt.
 • Diagnose

  De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar kracht, beweeglijkheid en stabiliteit van de pols. Ook dient bij sporters gekeken te worden naar mogelijke oorzaken zoals een slechte techniek (bijvoorbeeld de tennisslag).

  Een echografie of MRI kan inzicht geven in de aard en ernst van de klacht. Dit is voornamelijk van belang als de behandeling stagneert of niet afdoende werkt. De anatomie aan de pinkzijde is erg complex en kan veel individuele verschillen hebben. Zo kan de tunnel waardoor de pees loopt ook problemen geven.

  Behandeling

  Meestal is rust met eventueel een polsbrace voldoende om de klachten af te laten nemen. Daarna is het belangrijk om de kracht, coördinatie en beweeglijkheid rondom de pols weer op te bouwen en de oorzaak van het ontstaan van de klachten aan te pakken.

  Er wordt aanvullend vaak gekeken naar de beweeglijkheid van alle kleine botjes in het pols gebied. Deze botjes moeten afzonderlijk van elkaar goed kunnen bewegen. Als hierin beweeglijkheid ontbreekt kan de pees overbelast raken omdat deze hierdoor harder moet werken.

  Bij sporters is het van belang dat er ook gekeken wordt naar het materiaal en de techniek. Dit kan betekenen dat er een nieuwe bespanning op het tennisracket gezet moet worden of dat de techniek verbeterd dient te worden.

  « Terug naar het overzicht