Epifysiolysis capitis femoris – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

  • Revalidatie
  • Master Manuele Therapie
  • Dry Needling
  • Rug en nekpijn specialisaties
  • Shockwave & Echografie
  • FysioFitness
  • Life Style Coaching
  • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Epifysiolysis capitis femoris

Afgegleden heupkop / epifysiolyse

Foto Afgegleden heupkop / epifysiolyse

Epifysiolysis capitis femoris is een heupprobleem dat ontstaat als de heupkop van het dijbeen afglijdt. De aandoening komt het vaakst voor bij kinderen van 10 tot 15 jaar oud. Het kan ontstaan in één been, maar ook beide benen kunnen aangedaan zijn. De aandoening is zeldzaam en wordt daardoor vaak gemist.

De afwijking wordt vaker gezien bij kinderen met een fors overgewicht. Echter blijken ook zeer lange, magere kinderen tot de risicogroep te behoren. Deze aandoening wordt vaker bij jongens dan bij meisjes gezien.

Beschrijving van de aandoening

Epifysiolysis capitis femoris treedt meestal op in een periode van snelle groei, kort na het begin van de puberteit. Om onduidelijke redenen treedt er een verzwakking op van de groeischijf die zich onder de heupkop bevindt. Hierdoor verschuift het dijbeen naar boven en naar voren ten opzichte van de heupkop. Dit kan acuut of geleidelijk ontstaan. Wanneer een kind is uitgegroeid is de groeischijf verbeend en is afglijden van de heupkop dus niet meer mogelijk.

Oorzaak en ontstaanswijze

De acute vorm ontstaat meestal als gevolg van een ongeluk of val en is zeer pijnlijk. Bij de chronische variant zijn de klachten wat milder en ontwikkelen de klachten zich geleidelijk. Hierdoor worden de klachten regelmatig ten onrechte geïnterpreteerd als het gevolg van een chronische sportblessure.

Klachten en verschijnselen

De patiënt loopt meestal mank en er is sprake van soms moeilijk te lokaliseren pijn in de heup, lies, bovenbeen of knie. In sommige ernstige gevallen is het kind niet meer in staat om op het aangedane been te steunen. Er is een beenlengteverschil waarbij het aangedane been iets korter is dan het andere. De voet wijst vaak iets meer naar buiten omdat de heup naar buiten staat gedraaid.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het verhaal dat de patiënt vertelt en het lichamelijk onderzoek waarbij de beweeglijkheid van de heup verminderd en pijnlijk is. Om meer zekerheid te krijgen over de diagnose worden röntgenfoto’s genomen waarop de afgegleden heupkop te zien is.

Behandeling

Wanneer de heupkop ernstig is afgegleden kan dit leiden tot vervroegde slijtage (artrose) van het gewricht door de veranderde stand en belasting van de heup. Een operatie is dus onvermijdelijk. Hierbij wordt de heupkop operatief aan het dijbeen gefixeerd met schroeven, om verder afglijden van de heupkop te voorkomen tot de groeischijf volledig vastgegroeid en verbeend is. Over het algemeen heeft dit geen gevolgen voor de functie van de heup op de lange termijn.

« Terug naar het overzicht