Bursitis olecrani – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Bursitis olecrani

Slijmbeursontsteking van de elleboog / studentenelleboog

Foto Slijmbeursontsteking van de elleboog / studentenelleboog

Een bursitis olecrani is een ontsteking van de slijmbeurs die zich aan de achterkant van de elleboog bevindt. De slijmbeurs wordt hierdoor dik en pijnlijk. De aandoening wordt ook wel een ‘studentenelleboog’ genoemd.

Een slijmbeurs (bursa) is een soort van stootkussentje dat op uitstekende botdelen zit. In het geval van de elleboog ligt deze vlak onder de huid waar hij drukkrachten opvangt en ervoor zorgt dat botten, pezen en huid goed over elkaar heen kunnen glijden.

Beschrijving van de aandoening

De slijmbeurs die aan de achterkant van de elleboog zit noemen we de bursa olecrani. Deze raakt ontstoken (bursitis) en wordt dikker en pijnlijk. Er hoopt zich vocht op in de slijmbeurs wat duidelijk waarneembaar is aan de achterzijde van de elleboog.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een bursitis olecrani kan ontstaan doordat iemand zijn elleboog stoot, of hier (te) veel en langdurig op leunt zoals een student die voor een tentamen leert. Het is echter ook mogelijk dat zich een bursitis olecrani ontwikkelt door een bacteriële infectie die door een wondje in de elleboog naar binnen dringt.

Klachten en verschijnselen

 • Lokale zwelling aan de achterzijde van de elleboog. Deze is in het begin nog niet goed zichtbaar maar kan in een later stadium een flinke bult vormen.
 • Leunen en druk op de slijmbeurs is pijnlijk en maakt de bursitis erger.
 • Het volledig buigen van de elleboog kan pijnlijk zijn omdat de huid dan over de slijmbeurs strakgetrokken wordt.
 • Er is een eventueel wondje zichtbaar aan de achterzijde van de elleboog in het geval van een infectieuze bursitis.
 • De zwelling kan warm aanvoelen en rood verkleurd zijn.
 • Koorts.
 • Diagnose

  Meestal is de diagnose vrij duidelijk te stellen wanneer iemand een lokale zwelling aan de achterkant van de elleboog heeft en vertelt dat hij de elleboog gestoten heeft of er langdurig op steunt. Wanneer de klachten ontstaan zijn na een wondje op de elleboog, de zwelling rood is en er sprake is van koorts, dan zal gedacht worden aan een infectieuze bursitis.

  Een arts kan met een naald het vocht uit de bursitis halen en onderzoeken of het om een infectie gaat of niet.

  Behandeling

  In eerste instantie is het belangrijk dat de elleboog ontlast wordt zodat de bursitis kan herstellen. Pijnstillers, ontstekingsremmers en ijspakkingen kunnen ook helpen om de klachten te verminderen. Wanneer er sprake is van een infectieuze bursitis kunnen er ook antibiotica voorgeschreven worden.

  De gezwollen slijmbeurs kan door een arts ook worden leeggehaald met een naald. Hierdoor wordt neemt de druk in de slijmbeurs af en wordt de pijn snel minder. Het is wel mogelijk dat de slijmbeurs zich weer opnieuw vult.

  Wanneer de klachten door bovenstaande maatregelen niet verdwijnen en de klachten chronisch worden of wanneer de infectie zich uitbreidt naar de bloedbaan, dan kan chirurgisch ingrijpen noodzakelijk zijn.

  « Terug naar het overzicht