Binnenste enkelband letsel – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Binnenste enkelband letsel

Eversietrauma enkel / mediaal enkelband letsel

Foto Eversietrauma enkel / mediaal enkelband letselFoto Eversietrauma enkel / mediaal enkelband letsel

De binnenste enkelbanden zijn stevige structuren aan de binnenkant van het enkelgewricht. Ze voorkomen dat de voet te ver naar buiten beweegt ten opzichte van het onderbeen. Gescheurde binnenste enkelbanden leiden tot pijn en instabiliteit aan de binnenzijde van het enkelgewricht.

Letsel aan de binnenste enkelbanden is redelijk zeldzaam. Meestal zijn het de buitenste enkelbanden die scheuren als we onze enkel verzwikken.

Beschrijving van de aandoening

De binnenste enkelbanden behoren tot het ‘ligamentum deltoideum’. Dit is een zeer stevige bandstructuur die bestaat uit 4 delen. Wanneer de voet te ver naar buiten toe beweegt (eversie), komen deze banden op rek. Als de kracht waarmee dit gebeurt te groot is, dan raken de enkelbanden beschadigd. In het ergste geval scheuren ze helemaal door midden. In de meeste gevallen zullen slechts een aantal vezels of delen van het ligamentum deltoideum beschadigen.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klassieke wijze waarop de binnenste enkelbanden beschadigen is het ‘eversie trauma’. Dit betekent dat door een ongeluk of val de voet met flinke kracht naar buiten toe beweegt. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich verstapt of door een van buitenaf inwerkende kracht die de enkel om laat zwikken zoals dat bij een contactsport als voetbal kan voorkomen.

Het is niet ondenkbaar dat ook langdurige overbelasting van de binnenste enkelbanden pijn kan veroorzaken. Wanneer de enkelbanden tijdens het sporten herhaaldelijk op rek komen, kunnen ze op een gegeven moment klachten gaan geven. Denk hierbij aan sporten waarin men herhaaldelijk kort en snel van richting moet veranderen zoals bij voetbal, basketbal en volleybal.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn aan de binnenzijde van de enkel.
 • Het passief naar buiten bewegen van de voet (eversie) brengt de beschadigde enkelbanden op rek en is daarom pijnlijk.
 • Druk op de binnenste enkelbanden is pijnlijk.
 • Gevoel van instabiliteit (bijvoorbeeld bij het bergaf wandelen, de trap aflopen of het lopen op oneffen terrein).
 • De enkel kan gezwollen zijn en blauw kleuren (bloeding).
 • Behandeling

  De behandeling is afhankelijk van de ernst van de het letsel. Fysiotherapie richt zich op het verbeteren van de stabiliteit van de enkel door de enkelbanden optimale herstelmogelijkheid te bieden en de spieren te trainen die een deel van de stabiliteit over kunnen nemen. Wanneer enkelbanden helemaal doorgescheurd zijn kan operatieve reconstructie overwogen worden.

  Bij een gemiddelde, minder ernstige enkelverstuiking duurt de behandeling 3 tot 8 weken. In ernstigere gevallen kan het herstel enkele maanden tot langer dan een jaar duren.

  « Terug naar het overzicht