Bakerse cyste – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan even de volledige pagina https://www.fysiospaland.nl/praktijk-en-opening/

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct inplannen in de agenda

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Bakerse cyste

Zwelling in de knieholte / popliteale cyste

Foto Zwelling in de knieholte / popliteale cysteFoto Zwelling in de knieholte / popliteale cyste

In het geval van een Bakerse cyste ontstaat er een zwelling in de knieholte en raakt die holte gevuld met vocht. Een cyste is vaak het gevolg van een ander, onderliggend knieprobleem.

Een Bakerse cyste is een onschuldige zwelling in de knieholte. Doordat die zwelling in de weg kan zitten tijdens bewegen, kunnen er pijnklachten en een bewegingsbeperking optreden.

Beschrijving van de aandoening

In elk gewricht, dus ook in de knie, is gewrichtsvocht (synovium) aanwezig om het gewricht te smeren zodat het soepel kan bewegen. Een Bakerse cyste ontstaat wanneer teveel van dit vocht geproduceerd wordt. De druk in het gewricht wordt hierdoor verhoogd en het gewrichtskapsel gaat aan de achterzijde uitpuilen. Het kapsel is op deze plek namelijk het zwakst en wordt niet bedekt met spieren. Deze zwelling kan per dag verschillen in grootte.

Door de zwelling kunnen bloedvaten of zenuwen in de knie in de verdrukking komen, gelukkig is dit zeldzaam. Meestal wordt er meer gewrichtsvocht aangemaakt omdat er elders in de knie een irritatie of beschadiging aanwezig is. Een Bakerse cyste kan ook scheuren, dit kan erg pijnlijk zijn.

Een Bakerse cyste is een goedaardige aandoening en kan bij iedereen voorkomen, zowel bij mannen als vrouwen van alle leeftijden.

Oorzaak en ontstaanswijze

De oorzaak van een Bakerse cyste is meestal een andere aandoening in de knie waardoor er teveel gewrichtsvocht wordt aangemaakt. Denk hierbij aan beschadiging van het gewrichtsoppervlak, artrose, reuma, meniscusletsel, of een los botdeeltje. Het letsel moet zich wel binnen het gewrichtskapsel bevinden, wil het een Bakerse cyste kunnen veroorzaken.
Soms ontstaat een Bakerse cyste ook zonder duidelijke oorzaak.

Klachten en verschijnselen

De klachten die voorkomen bij een Bakerse cyste zijn over het algemeen mild. Ze zijn afhankelijk van de belasting van de knie, de grootte van de zwelling en de ernst van het eventueel onderliggend probleem. Klachten die aanwezig kunnen zijn bij een Bakerse cyste:

 • Zwelling in de knieholte met een bewegingsbeperking tot gevolg.
 • Strak gevoel, kloppende sensaties en/of pijn in de knieholte.
 • De aanwezigheid van een ander knieprobleem als artrose, reuma, meniscusletsel, etc.
 • Diagnose

  Wanneer er sprake is van een zwelling in de knieholte, zal een arts of fysiotherapeut vragen naar de duur en de aard van de klachten. Daarna zal in een lichamelijk onderzoek niet alleen gekeken worden naar de knieholte, maar ook naar eventuele andere problemen in de knie die de zwelling kunnen verklaren. Het kan dan nodig zijn om aanvullend onderzoek te doen in de vorm van een echo, röntgenfoto, MRI of kijkoperatie.

  Behandeling

  Een Bakerse cyste hoeft niet altijd behandeld te worden. Wanneer de cyste geen of weinig klachten geeft, dan is geruststelling vaak voldoende. Een Bakerse cyste verdwijnt meestal vanzelf als de oorzaak van de extra vochtproductie in de knie behandeld wordt.

  Een andere optie is om de cyste met een naald leeg te zuigen. Er zal dan ook een ontstekingsremmer ingespoten worden. Dit is echter meestal een tijdelijke oplossing omdat de oorzaak van het probleem niet aangepakt wordt.

  Operatie
  In uitzonderlijke gevallen wordt de cyste operatief verwijderd. Hierdoor ontstaat er natuurlijk een gat in het kapsel van de knieholte. Dit wordt met een soort matje afgedicht.

  Het van groot belang om een eventueel onderliggend probleem van de knie aan te pakken. Zolang dit probleem niet wordt aangepakt, is de kans groot dat de cyste blijft bestaan of terugkeert.

  « Terug naar het overzicht