Acute torticollis – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

 • Revalidatie
 • Master Manuele Therapie
 • Dry Needling
 • Rug en nekpijn specialisaties
 • Shockwave & Echografie
 • FysioFitness
 • Life Style Coaching
 • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Acute torticollis

Scheefhals / draaihals

Foto Scheefhals / draaihalsFoto Scheefhals / draaihals

Acute torticollis (scheefhals) komt vooral voor bij kinderen en jong volwassenen. Het is een vrij veel voorkomende aandoening die gekenmerkt wordt door een pijnlijke, stijve nek en een scheefstand van het hoofd.

De scheefhals of draaihals wordt gewoonlijk gezien bij kinderen tussen de vijf en veertien jaar oud. In sommige gevallen is de patiënt wat ouder (tot 26 jaar). Bij de wat oudere patiënten tot 45 jaar zien we een dergelijke bewegingsbeperking naar één zijde toe in een minder hevige vorm bij het ‘lokaal cervicaal syndroom’.

Beschrijving van de aandoening

Er treedt een weefselzwelling op aan de buitenzijde van een tussenwervelschijf in de nek. Een peesachtige band, het ligamentum longitudinale posterius, wordt hierbij zodanig geïrriteerd dat de nek pijnlijk wordt. Om de pijn te verminderen spannen nekspieren samen zodat het hoofd opzij en in gedraaide positie wordt gehouden. Deze zogenoemde ‘antalgische houding’ is de houding waarin de pijn het minst gevoeld wordt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Vermoedelijk wordt de weefselzwelling veroorzaakt door een inklemming van gevasculariseerd (doorbloed) weefsel ter hoogte van het uncovertebrale gewricht. Dit kan het gevolg zijn van een (verkeerde) hoofdbeweging, een ongeluk of val op de nek, of door het langdurig in een verkeerde houding liggen (met gekromde nek). Dit laatste voorbeeld verklaard waarom men vaak wakker wordt met deze klachten.

Soms voelt de patiënt een pijnlijke ‘knak’ bij het maken van een hoofdbeweging waarna de klachten ontstaan.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn in de nek (meestal aan één zijde).
 • Het hoofd staat opzij gebogen en geroteerd (naar de niet-pijnlijke zijde)*.
 • De nek voelt stijf aan.
 • Er is en verhoogde spierspanning.
 • Het lukt meestal niet de nek in de neutrale stand te krijgen.
 • Normaal gesproken zijn er geen neurologische klachten.
 • * voorbeeld: als de pijn rechts wordt aangegeven, dan staat het hoofd juist naar links gekanteld.

  Diagnose

  De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachten die de patiënt ervaart, de ontstaanswijze en het lichamelijk onderzoek. Het is belangrijk dat bij twijfel ernstiger letsel wordt uitgesloten.

  Behandeling

  Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen twee tot drie weken vanzelf. In sommige gevallen kan men besluiten een halskraag te dragen of te behandelen met cervicale tractie (behandelvorm waarbij er voorzichtig aan de nek getrokken wordt). Andere behandelvormen zijn gericht op het verminderen van de spierspanning en de pijn.

  « Terug naar het overzicht