Acute schouderluxatie – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

  • Revalidatie
  • Master Manuele Therapie
  • Dry Needling
  • Rug en nekpijn specialisaties
  • Shockwave & Echografie
  • FysioFitness
  • Life Style Coaching
  • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Acute schouderluxatie

Glenohumerale luxatie / schouder uit de kom

Foto Glenohumerale luxatie / schouder uit de komFoto Glenohumerale luxatie / schouder uit de kom

Met een schouderluxatie bedoelen we dat de schouder ‘uit de kom’ is. Dit wordt meestal veroorzaakt door een val op de uitgestoken elleboog of hand. Het gevolg is een zeer pijnlijke schouder die amper kan bewegen.

In Nederland vinden er naar schatting een paar duizend schouderluxaties per jaar plaats.

Beschrijving van de aandoening

De schouder bestaat onder andere uit een kop en een kom. Anders dan u misschien zou verwachten, is de schouderkom in werkelijkheid maar een klein kommetje in verhouding tot de veel grotere schouderkop. Dit levert ons grote beweeglijkheid van de schouder op, maar maakt het gewricht ook instabiel. Deze instabiliteit wordt voor een groot deel opgevangen door de spieren in de schouder en in mindere mate door het bandenapparaat dat zich om het gewricht heen bevindt.

Wanneer er een schouderluxatie optreedt schuift de schouderkop van het kommetje af waardoor het gewricht zijn gehele functie verliest. Banden en kapsels kunnen hierdoor bijkomstig beschadigd raken omdat de schouderkop verder door beweegt dan wat de omliggende structuren op kunnen vangen.

In 95% van de gevallen luxeert de kop naar voren toe uit de kom. Dit veroorzaakt dikwijls een beschadiging aan de voorrand van de kraakbenige ring die zich op de rand van de kom bevindt (het labrum). Een schouderluxatie naar achteren is veel zeldzamer en wordt vaker over het hoofd gezien.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een schouderluxatie ontstaat meestal door een ongeluk of val. Wanneer iemand zijn val probeert te breken door een arm uit te steken, kunnen de krachten op de schouder zo groot worden dat de schouder uit de kom schiet.

Het kan ook veroorzaakt worden door een heftige spiercontractie als gevolg van een elektrische schok of convulsie (stuiptrekking).

Klachten en verschijnselen

De patiënt heeft hevige pijn en durft de arm nauwelijks te bewegen. De schouderspieren spannen als in een reflex aan om het gewricht te stabiliseren. Omdat de kop verschoven is, is er soms een duidelijke indeuking aan de buitenkant van de schouder te zien. De kop is dan op een andere plaats te voelen, meestal aan de voorkant van de schouder.

Schouderluxaties kunnen instabiliteit van de schouder tot gevolg hebben.

Diagnose

Wanneer er een vermoeden bestaat dat de schouder geluxeerd is wordt er verder radiologisch onderzoek gedaan. Op een röntgenfoto wordt de richting van de luxatie in beeld gebracht en kan eventueel verder letsel zoals een botbreuk, spierscheur of schade aan het gewrichtskapsel uitgesloten worden.

Behandeling

Om verdere beschadiging van structuren te voorkomen moet de schouderkop terug naar zijn oorspronkelijke positie gebracht worden. Dit gebeurt afhankelijk van de situatie met behulp van spierverslappers en pijnstillende medicatie. Bij een lang bestaande luxatie kan algemene narcose overwogen worden.

« Terug naar het overzicht