Achterste kruisband letsel – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)

Fysiotherapie Spaland

Praktijk Open

We zijn volledig geopend voor bestaande en nieuwe klanten. Voorop staat u en onze veiligheid. Komt u de praktijk bezoeken lees dan vooraf over onze Coronamaatregelen

Kiest u liever voor zorg op afstand ? Bezoek dan de pagina over beeldbellen en telefonisch consult: *E-Health*

meer dan fysio

Contracten met verzekeraars. Geen verwijzing nodig. ‘s Avonds geopend.

  • Revalidatie
  • Master Manuele Therapie
  • Dry Needling
  • Rug en nekpijn specialisaties
  • Shockwave & Echografie
  • FysioFitness
  • Life Style Coaching
  • E Health

Direct in de agenda plannen

 

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken gezamelijk met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

De voorwaarden om het lichaam weer in een herstelmodus te krijgen, zijn divers. Zo zijn de juiste mentale staat, voeding en juiste verhouding tussen rust en belasting bekende voorwaarden om goed te herstellen.

Een basisvoorwaarde is natuurlijk het optimaal functioneren van gewrichten en spieren. Zo kan minimaal verstoord bewegen van gewrichten al klachten in stand houden en belemmerend werken voor het herstel. Steeds harder trainen kan de klachten dan zelfs verergeren. Wij richten ons dan ook naast de bovengenoemde voorwaarden op de gewrichts- en spierfuncties. Zo kunnen wij u helpen de juiste vrijheid te krijgen om middels training het oude niveau te bereiken.

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

 

Achterste kruisband letsel

Ligamentum cruciatum posterius letsel

Foto Ligamentum cruciatum posterius letsel

De achterste kruisband is een zeer sterke structuur die zich midden in de knie bevindt. Alleen onder forse krachten kan deze scheuren en instabiliteit in het kniegewricht veroorzaken.

Het grootste deel van de kruisbandletsels ontstaat echter aan de voorste kruisband.

Beschrijving van de aandoening

In de knie bevinden zich twee kruisbanden; de voorste en de achterste kruisband. Ze verbinden beiden het bovenbeen met het onderbeen en spelen een belangrijke rol bij het bewaren van de stabiliteit in het kniegewricht.

De achterste kruisband voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar achteren toe verschuift. Ook voorkomt hij dat de knie kan overstrekken. Wanneer er een letsel optreedt van de achterste kruisband, worden deze bewegingen niet meer goed opgevangen waardoor de knie instabiel wordt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een typische oorzaak van het achterste kruisband letsel is het zo genaamde ‘dashboardtrauma’. Bij een frontale aanrijding slaat het dashboard vanaf de voorkant tegen het onderbeen aan terwijl de knie in gebogen toestand is. Hierdoor kan de achterste kruisband scheuren.

Ook het overstrekken van de knie kan letsel aan de achterste kruisband veroorzaken.

Klachten en verschijnselen

Bij een overrekking of een kleine inscheuring van de kruisband zijn de klachten erg minimaal. Wanneer de kruisband helemaal afscheurt zijn de klachten duidelijker aanwezig, maar nog steeds erg moeilijk te onderscheiden van een voorste kruisband ruptuur.

Bij een volledige ruptuur scheurt de hele kruisband af. Dit kan gepaard gaan met een ploppend of knappend gevoel in de knie.

De knie kan direct na het letsel dik worden vanwege een bloeding die in het gewricht ontstaat. Er kan een gevoel van instabiliteit ontstaan bij het traplopen of een pijnlijke knie bij het landen op de hiel tijdens het lopen. Herkenbaar is het gevoel alsof men door de knie zakt. In sommige gevallen kan de knie op slot schieten.

Als gevolg van de instabiliteit die er in de knie ontstaat kunnen er verschillende andere blessures ontstaan door overbelasting van omliggende structuren.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van het letsel kan voor fysiotherapie of een operatie gekozen worden. Van een operatie zal alleen sprake zijn als er ernstige instabiliteit optreedt en de achterste kruisband daadwerkelijk gescheurd is. Dit kan bevestigd worden door middel van een MRI of kijkoperatie.

« Terug naar het overzicht