Duizeligheid – Fysiotherapie Spaland – Schiedam (foto)
Koekoekslaan 39 3121 XJ Schiedam (foto) Tel:(010) 4705043 Fax:0848685906 info@fysiospaland.nl

Fysiotherapie Spaland

zorg op maat

Bent u op zoek naar persoonlijke professionele zorg op maat ? Neem dan even de tijd om te lezen wie wij zijn en of wij iets voor u kunnen betekenen.

fitheid en herstel

Wij zijn een team van gedreven, sportieve therapeuten en werken samen met u aan uw fitheid en herstel. 

Met behandeling, training en begeleiding willen wij u helpen gezonder te worden en met minder of geen klachten te functioneren in het dagelijks leven.

informatie

Wij hebben contracten met alle grote verzekeraars. Voor behandeling in onze praktijk heeft u geen verwijzing nodig.

Duizeligheid

Wij zijn aangesloten bij het duizeligheidsnet van het kenniscentrum duizeligheid

In het algemeen verstaat men onder duizeligheid het gevoel dat wordt beleefd als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is. Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie die het lichaam daarbinnen inneemt. Mensen krijgen die informatie uit de drie volgende systemen:

  1. Het evenwichtsorgaan. Dit orgaan is gelegen in het rotsbeen. Het evenwichtsorgaan reageert op de stand van het hoofd in de ruimte en is gevoelig voor veranderingen in snelheid van het hoofd.
  2. De ogen.
  3. Het diepe gevoel in spieren en pezen. Vooral de signalen uit de benen en de nek geven informatie over de stand van het lichaam en van het hoofd ten opzichte van het lichaam.

Alle informatie uit bovenstaande systemen wordt verwerkt in de hersenen. Van daaruit gaan er prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat de houding en het evenwicht gehandhaafd kunnen worden. Als deze drie systemen niet goed werken, kan er duizeligheid ontstaan. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het voorkomen bij een te lage bloeddruk of bij bepaald medicijngebruik. Daarnaast kan duizeligheid veroorzaakt worden door een probleem in de halswervelkolom of het evenwichtsorgaan.

De manueel-fysiotherapeut kan in een aantal gevallen van duizeligheid hulp bieden:

A) De nek-gerelateerde duizeligheid. Hierbij kan de manueel fysiotherapeut de beperkingen in de nek oplossen door mobiliserende technieken en oefeningen. Daardoor gaat de nek weer normaal bewegen en kan het diepe gevoel zich herstellen. Hierdoor kan de duizeligheid opgelost worden.

B) De benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD). Hierbij gaat men er van uit dat kristallen in het evenwichtsorgaan op een ‘verkeerde’ plaats terecht zijn gekomen en daardoor het evenwicht verstoren. Door specifieke oefeningen en bewegingen te maken met het hoofd en nek, kunnen deze kristallen weer terug op hun plaats komen. Hierdoor kan de duizeligheid verdwijnen.